SZTUKA MIĘSA W WARZYWACH

Składniki:

 

1 kg. wołowiny, Np. rumsztyk, łopatka

3 -4 ziarna ziela angielskiego

1 listek laurowy

3 marchewki

kawałek selera

por

1 cebula

1 łyżka goździków

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Mięso opłucz, włóż do garnka. Zalej wrzątkiem, tak by tylko je przykrywał. Zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj ziele angielskie i listek laurowy oraz pokrojoną w talarki marchewkę, seler i por. Gotuj około 30 minut pod przykryciem. Cebulę obierz, powbijaj w nią goździki, dodaj do mięsa razem z czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso gotuj na małym ogniu przy lekko uchylonej pokrywce jeszcze około godziny (aż będzie miękkie). Podawaj z sosem chrzanowym i ziemniakami, obłożone warzywami z gotowania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *