Składniki:
1 kg. wołowiny, Np. rumsztyk, łopatka
3 -4 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
3 marchewki
kawałek selera
por
1 cebula
1 łyżka goździków
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso opłucz, włóż do garnka. Zalej wrzątkiem, tak by tylko je przykrywał. Zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj ziele angielskie i listek laurowy oraz pokrojoną w talarki marchewkę, seler i por. Gotuj około 30 minut pod przykryciem. Cebulę obierz, powbijaj w nią goździki, dodaj do mięsa razem z czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso gotuj na małym ogniu przy lekko uchylonej pokrywce jeszcze około godziny (aż będzie miękkie). Podawaj z sosem chrzanowym i ziemniakami, obłożone warzywami z gotowania.