Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 kg polędwicy wołowej
2 łyżki oleju
40 dag. pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
30 dag. pasztetu z drobiowych wątróbek
1 jajko
sól
pieprz
Wykonanie:
Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej. Polędwicę opłucz, osusz, obwiąż białą bawełnianą nicią, by mięso zachowało ładny kształt. Zrumień ze wszystkich stron na patelni z olejem. Oprósz solą i pieprzem, wystudź, usuń nici. Pieczarki oczyść, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, duś na małym ogniu, aż odparuje płyn. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wystudź. . Rozmrożony płat ciasta posmaruj masą j grzybową. Połóż na nim polędwicę, jej wierzch posmaruj pasztetem. Zawiń w ciasto, dokładnie zlep jego brzegi, smarując jajkiem. Na wierzchu ciasta wytnij 2 -3 otwory, tak by mogła przez nie uchodzić para wodna. Pozostałe skrawki ciasta pokrój Np. w paski i przyklej je do ciasta, smarując jajkiem. Całe ciasto posmaruj pozostałym jajkiem. Piecz około 15 minut w temp. 200 C. a potem zmniejsz temperatury do 180 C. i piecz jeszcze około30 minut.