ŚMIETANOWIEC NA HERBATNIKACH

Składniki:

 

1  opakowanie galaretki żółtej

1 opakowanie galaretki zielonej

1 opakowanie galaretki czerwonej

2 paczki herbatników petit beurre

2 łyżki żelatyny

4 łyżki mleka

600 ml. śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

2 torebki cukru wanilinowego

 

Wykonanie:

 

Każdą galaretkę rozpuść osobno w 350 ml. gorącej rody, wylej do prostokątnego naczynia, zastudź. Keksówkę ustaw pod kątem 45 stopni i podeprzyj, no i dłuższy bok wyłóż ciastkami, aby powstała w nich herbatnikowa rynienka. Żelatynę wymieszaj z mlekiem. Gdy napęcznieje, odgrzej, aż się rozpuści, schłodź. Śmietankę ubij z 2 łyżkami cukru pudru i waniliowym. Połącz z żelatyną, wymieszaj z pokrojonymi  kostkę galaretkami. Masę wyłóż na herbatniki, przykryj pozostałymi ciastkami, zastudź. Gotowy deser oprósz pudrem.

Dla ułatwienia

Aby deser łatwiej było

wyjąć z formy, przed ułożeniem

herbatników keksówkę

wyłóż folią spożywczą

posmarowaną wcześniej

margaryną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *