Składniki:
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka żelatyny
3 brzoskwinie
2 szklanki truskawek
300 ml. śmietanki 30 %
l torebka cukru wanilinowego
owoce do dekoracji, Np. truskawki, porzeczki, brzoskwinia, agrest
Wykonanie:
Galaretkę rozpuść w 400 ml. gorącej wody, schłodź. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą podgrzej, by się rozpuściła, schłodź. Brzoskwinie umyj, obierz, wyjmij pestki, zmiksuj, przetrzyj. Truskawki umyj, osącz, zmiksuj, przetrzyj. Owoce do dekoracji umyj, osącz, pokrój na kawałki. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Wymieszaj z żelatyną. Do przecieru truskawkowego i brzoskwiniowego dodaj po 1/3 galaretki, wymieszaj. Na spód każdej szklanki włóż kawałki owoców. Przykryj 2 -3 łyżkami bitej śmietany, a potem warstwami przecierów, pozostałej galaretki i owocami, schłodzić.