Składniki:

6 jajek

23 dag .cukru

cukier waniliowy

17, 5 dag. maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

4 łyżki żelatyny

sól

800 ml. mleka

2 budynie czekoladowe

3 gruszki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

 

Białka ubić ze szczyptą soli, 15 dag. cukru i cukrem wanilinowym. Pianę ostrożnie połączyć z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy (32×39 cm.) Piec około 10 minut w 200 C . Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Proszek budyniowy, resztę cukru i kakao wymieszać ze 100 ml. mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać spęczniałą żelatynę, mieszać, aż się rozpuści w budyniu. Krem przykryć folią, odstawić w chłodne miejsce. Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na spodnim rozsmarować połowę kremu. Rozłożyć cząstki gruszek, nałożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na 10 trójkątów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *