Składniki:
100 g. drobnego cukru
250 g. drobnego cukru
400 ml. śmietany kremówki
Korpus:
1 cukier wanilinowy
60 ml. oleju
120 ml. likieru jajecznego
melon
truskawki
6 jajek
280 g. mąki
1 proszek do pieczenia
Wykonanie:
W rondelku z grubym dnem zrobić z cukru jasny karmel. Wlać śmietanę kremówkę. Podgrzewać lekko ubijając, aż masa stanie się jednolita. Odstaw do wystudzenia. Na noc wstawić do lodówki. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijając, kolejno dodawać żółtka. Do kremu jajecznego dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 175C. Jeszcze ciepłe ciasto skropić likierem jajecznym i poczekać, aż wystygnie. Śmietanę karmelową ubić na sztywno i posmarować nią ciasto udekorować truskawkami i cząstkami melona.