Składniki:
1,2- 1,5 kg. żeberek wieprzowych
2 papryczki chili
pieprz
sól
6 łyżek octu winnego
3 łyżki cukru
5 gałązek tymianku
7 łyżek łagodnego keczupu
5 łyżek oleju
7 łyżek musztardy
szczypta sproszkowanej papryki chilii
Wykonanie:
Żeberka opłukać, osuszyć, poprzekrawać na jednakowe porcje wzdłuż kości. Do garnka wlać zimną wodę, dodać szczyptę soli i pieprzu, ocet winny, cukier, drobno posiekane papryczki chili oraz liście tymianku. Włożyć żeberka, gotować 60-70 minut, aż mięso będzie lekko odchodzić od kości. Wyjąć, schłodzić. W misce wymieszać ketchup wraz z musztardą i olejem, doprawić szczyptą soli, pieprzu i chili. Żeberka obtoczyć w marynacie. Ułożyć w brytfannie. Wstawić do nagrzanego do 200 C. piekarnika pod grill. Piec około 15 minut. Można też opiec żeberka na grillu ogrodowym.