KLUSKI SZPINAKOWE Z SEREM

Składniki:

 

25 dag. mrożonego szpinaku

35 dag. mąki

2 jajka

4 dag. masła

sól

6 dag. tłuszczu do okraszenia klusek

15 dag. sera twarogowego

Wykonanie:

 

Rozbić umyte jajka, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem. Dodać rozmrożony szpinak i mąkę, wyrabiać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od boków naczynia. W szerokim rondlu zagotować wodę, posolić ją. Wyrobione ciasto wyłożyć na deseczkę zwilżoną wodą. Formować cienkie, długie kluski i wrzucać je wprost do wrzątku. Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia klusek. Odcedzić. Podawać gorące, okraszone tłuszczem (najlepiej smakują ze skwarkami) i posypane pokruszonym twarogiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *