Składniki:
80 dag. średniej wielkości kawałków kurczaka bez skory i kości
Marynata:
2,5 cm. korzeń imbiru starty na tarce
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili
sok z 1/2 cytryny
10 dag. jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Sos:
1i1/4 kg. pomidorów
5 cm. korzeń imbiru
4 ząbki czosnku
4 ziarna zielonego kardamonu
2 goździki
listek laurowy
1/2 łyżki mielonego chili
6 dag. masła
75 ml. śmietanki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
Wykonanie:
Zmiksować składniki marynaty, polać nią kurczaka, rozsmarować tak, by marynata oblepiła każdy kawałek mięsa, i odstawić na co najmniej 30 minut. Najlepiej upiec mięso na grillu, można też użyć patelni grillowej lub opiekacza w piekarniku nastawionym na 200 C.
Zrobić sos:
pomidory pokroić na ćwiartki, wrzucić do garnka, dodać pół szklanki wody, kawałek imbiru (obrany i zmiażdżony) oraz obrane ząbki czosnku, zmiażdżone ziarnka kardamonu, goździki i listek laurowy. Gotować, aż pomidory się rozpadną, po czym zmiksować na piure i przetrzeć przez sito. Przełożyć z powrotem do garnka i gotować, by odparować nadmiar wody. Wsypać chili, a gdy masa zgęstnieje, dorzucić masło i wymieszać, aż powstanie jednolity błyszczący sos. Włożyć mięso, pozostały kawałek imbiru posiekany lub starty na tarce i śmietankę. Dusić jeszcze 5-10 minut. Gdy na powierzchni zacznie wydzielać się tłuszcz, dodać 1-2 łyżki wody i łyżkę śmietanki, wymieszać, zdjąć z ognia. Na koniec doprawić solą i garam masala.