Składniki:
1 i 1/5 kg. mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą i cienką warstewką tłuszczu pod nią)
300 ml. czerwonego wytrawnego wina
100 ml. brandy lub winiaku
3-4 łyżki nie scukrzonego miodu
1łyżka suszonego tymianku
sól
pieprz
Wykonanie:
Szynkę umyć, osuszyć. Ostrym nożem ponacinać skórę i górną część tłuszczu, nie nacinając przylegających do mięsa fragmentów tkanki tłuszczowej. Natrzeć tymiankiem wymieszanym z pieprzem i solą. Przykryć i na 1-2 godziny wstawić do lodówki. W tym czasie w rondelku podgrzać, mieszając, wino i miód, aż dokładnie się połączą. Zamarynowaną szynkę przełożyć do brytfanny, polać winem z miodem, wstawić do gorącego 220 C piekarnika i piec 15 minut. Potem ustawić termostat na 170 C. i piecz jeszcze około 1 i 3/4 godziny polewając sosem. Upieczone mięso pozostawić na kwadrans w piekarniku, żeby soki równomiernie się rozeszły. Bezpośrednio przed podaniem na stół polać alkoholem, podpalić i podawać pieczeń płonącą. Szynka dobrze też smakuje na zimno z piklami warzywnymi i wyrazistym w smaku sosem, Np. żurawinowo- chrzanowym.