Składniki:
300g. świeżych grzybów lub pieczarek
1/2 kromki chleba
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1 gałązka tymianku
2 żółtka
sól
pieprz
600g. udźca cielącego
2 łyżki oleju
50 ml. czerwonego wina
500 ml. drobiowego wywaru
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka musztardy dijon
1/2 łyżeczki octu winnego
Wykonanie:
Grzyby leśne lub pieczarki oczyścić, pokroić w małe kawałki. Chleb pokroić w kosteczkę.Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Rozgrzać 3 łyżki masła i zeszklić na nich cebulę z czosnkiem. Dołożyć grzyby oraz listki świeżego tymianku. Chwilę razem poddusić. Przełożyć do misy. Dodać pieczywo i wymieszać, doprawiając solą i pieprzem. Udziec cielęcy oczyścić i rozciąć na duży płat. Lekko ubić go przez folię spożywczą. Na płacie rozłożyć mieszankę grzybową. Ostrożnie zwinąć w roladę, przewiązać sznurkiem i przełożyć do żaroodpornego naczynia uprzednio wysmarowanego olejem. Formę z roladą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Piec około 60 minut. Podczas pieczenia stopniowo dolewać czerwone wino oraz połowę bulionu. Upieczone mięso wyjąć z formy, trzymać w cieple. A do wypieczonego sosu dodać resztę bulionu i chwilę pogotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości zimnej wody, dodając musztardę dijońską. Mieszanką zagęścić sos. Przyprawić octem winnym, solą i pieprzem (dla złagodzenia smaku można dodać łyżkę masła). Roladę pokroić w plastry i polać sosem. Serwować
z duszonymi warzywami.