Składniki:

 

1 duży kalafior

2 marchewki

1 cebula

1i 1/2 litra bulionu warzywnego

1 łyżeczka curry

szczypta imbiru

szczypta gałki muszkatołowej

zioła prowansalskie

tymianek,

sól

pieprz

garść pestek dyni

olej do smażenia

olej sezamowy lub z pestek dyni do skropienia zupy

 

Wykonanie:

 

Kalafior podziel na różyczki, umyj, osącz. Marchewki obierz, oczyść, pokrój na plasterki. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w rondlu, zeszklij cebulę. Wlej bulion warzywny, zagotuj. Dodaj kalafiora i marchewki, gotuj pod przykryciem na małym ogniu 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj. Pestki dyni wsyp na suchą patelnię. Podgrzewaj na małym ogniu na złoty kolor. Zupę przypraw curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem, solą oraz ziołami prowansalskimi. Posyp pestkami dyni, udekoruj ziołami (Np. tymiankiem), skrop olejem sezamowym lub z pestek dyni. Podawaj z grzankami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *