Składniki:
1 5 kg. indyka fileta
majeranek
cytryna
2 łyżki miodu
2-3 łyżki oleju
5-6 dojrzałych, twardych moreli lub 3 -4 brzoskwinie
3 łyżki masła
kieliszek białego wytrawnego wina
sól
pieprz
Wykonanie:
Filet opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Rozkrój na płat grubości ok. 1,5 cm. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Cytrynę dokładnie wyszoruj, opłucz, sparz wrzątkiem. Ze skórki zdejmij cienkie wiórki. Sok z cytryny i skórkę wymieszaj z miodem i olejem. Marynatą posmaruj mięso, odstaw na 2 -4 godziny w chłodne miejsce. Morele umyj, osusz, usuń pestki. Każdy owoc pokrój w cząstki. Kawałki moreli połóż na płacie mięsa. Ostrożnie zwiń w ścisłą roladę. Obwiąż ją białą, bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obsmaż na nim mięso. Włóż do brytfanny, posyp wiórkami pozostałego masła, polej winem. Przykryj, piecz około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C..