Składniki:
4 dag. drożdży
350 ml .ciepłego mleka
50 dag. mąki
1 łyżka masła
2 jajka
cukier
50 dag. śliwek
sól
Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru. Rozmieszaj z pół szklanki letniego mleka, odstaw do wyrośnięcia Do mąki dodaj masło, jajka, szczyptę soli i rozczyn. Wlewając pozostałe, letnie mleko zagnieć gładkie ciasto. Wyrabiaj je, aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Śliwki nacinaj i wyciągaj z nich pestki. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego duże krążki. Na każdym kładź śliwkę obtoczoną w cukrze i cynamonie. Zlep, uformuj kulę, odstaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze (patrz rada). Podawaj ze śmietaną lub jako dodatek do mięs.
KLUSKI MOŻNA przygotować naparze układając je
albo na sicie, albo na gazie rozciągniętej na garnku
z gotującą się wodą. Garnek z pampuchami trzeba
przykryć, by równomiernie się gotowały i nie
obsychały. Tak przyrządzone kluski będą miały delikatny
smak i konsystencję. Jeśli jednak nie masz czasu
możesz pampuchy ugotować: wrzuć je na osolony
wrzątek, przykryj i gotuj do czasu, aż wypłyną.
SŁODKI FARSZ
Do nadziewania pierogów czy knedli doskonale
nadają się wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody,
morele. Możesz je posypać cukrem i cynamonem
albo wymieszać z cukrem i wanilią. Jeśli chcesz nieco
wzbogacić owocowy farsz warto go połączyć
z twarogiem wymieszanym z jajkiem i cukrem.