TYROLSKIE KLUSECZKI W SOSIE MIODOWYM

Składniki:

 

70 dag. ziemniaków

35 dag. mąki

1 jajko

gałka muszkatołowa

sól

4 łyżki masła

Sos:

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

200 ml. mleka

4 łyżki miodu

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ciepłe obierz, przepuść przez praskę. Dodaj mąkę, jajko,szczyptę soli i gałki muszkatołowej, wyrób. Z ciasta uformuj wałeczki, pokrój na niewielkie kluseczki. Usmaż na maśle.

Sos:

Z masła i mąki zrób zasmażkę. Wlej mleko, mieszając zagotuj. Wlej miód, podgrzewaj kilka minut, mieszając Usmażone kluski polej sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *