Składniki:
1i1/2 litra warzywnego bulionu (może być z kostki)
1/2 kg młodej kapusty
2marchewki
1 pietruszka
1 czerwona papryka
1 duży ziemniak
2 łyżki masła
koperek do posypania
sól
pieprz
Klopsiki:
40 dag. mielonej wieprzowiny
3 łyżki szczypiorku
1duże jajko
3 łyżki kaszy manny
ostra mielona papryka
Wykonanie:
Kapustę poszatkuj, resztę warzyw oczyść, pokrój w słupki. Zalej bulionem dodaj masło, gotuj 15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Klopsiki:
Mięso mielone wyrób z posiekanym szczypiorkiem, kaszą manną i jajkiem, przypraw papryką, solą i pieprzem, odstaw na 10 minut. Z masy uformuj małe klopsiki. Włóż do zupy, gotuj 8 minut. Posyp posiekanym koperkiem.