BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WĘDLINĄ

Składniki:

30 dag. żeberek

40 dag. kiełbasy

3 marchewki

3 ziarna ziela angielskiego

2 główki młodej kapusty

1 pęczek posiekanego koperku

25 dag. boczku (wędzonego, parzonego)

4 liście laurowe

smalec

2 łyżki mąki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Żeberka zalej wodą, gotuj do miękkości. Mięso oddziel od kości, pokrój (wywar zachowaj). Kapusty poszatkuj. Zalej do połowy wodą, gotuj kilka minut. Odcedź, zalej wywarem z żeberek, dodaj żeberka, przyprawy, pokrojone marchewki, gotuj bez przykrycia do miękkości. Kiełbasę i boczek pokrój, podsmaż. Dodaj do kapusty. Łyżkę smalcu stop, dodaj mąkę, połącz. Dodaj do bigosu, posyp koperkiem, wymieszaj, przypraw.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *