SAŁATKA RYŻOWA ZE SCHABEM

Składniki:

1 łodyga selera naciowego

sól

20 dag ryżu

20 dag. schabu bez kości

1 puszka ananasów plastry

 

15 dag. naturalnego jogurtu

2łyżki oleju

1 łyżka curry

1 puszka kukurydzy konserwowej

12i1/2 dag. sałaty endywii lub innej sałaty

1 papryczka chili

 

Wykonanie:

 

Łodygę selera naciowego oczyścić, pokroić w plasterki.  Przełożyć do rondelka, zalać 600 ml. posolonej wrzącej wody i gotować minutę. Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć do wystudzenia.Do wywaru z gotowania selera wsypać ryż. Poczekać, aż całość zawrze, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 20 minut. Schab pokroić w kostkę. Plastry ananasa osączyć na sicie z zalewy (zalewę zachować na później). Pokroić w większe cząstki. Jogurt naturalny wymieszać z curry i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz 2-3 łyżkami zalewy ananasowej. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kosteczki schabu.  Mieszając, ładnie je zrumienić ze wszystkich stron. Dołożyć cząstki ananasa i krótko razem podsmażyć. Zdjąć z patelni. Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Endywię (ewentualnie inną sałatę) opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Papryczkę chili rozciąć, czubkiem noża usunąć pestki, a strączek pociąć w cienkie plasterki. Ryż odcedzić. Kiedy przestygnie, wymieszać go z kukurydzą, papryczką chili, schabem i ananasem. Miseczki wyłożyć listkami endywii. Nałożyć do nich porcje sałatki. Polać ją sosem jogurtowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *