Składniki
1 kg. mięsa wołowego rozbeft lub antrykot lub inne wołowe
cebula
3 papryki czerwone
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1 łyżeczka ostrej papryki
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Wykonanie:
Mięso umyć osuszyć pokroić w średnią kostkę wrzucić na rozgrzany olej z dodatkiem łyżki masła.Gdy mięso się przyrumieni dodajemy pokrojoną cebule w kostkę i posypujemy mięso suchymi paprykami ,mieszamy smażymy kilka minut i zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 2 godziny (zależy od mięsa czy jest miękkie)Do bograczu kroimy papryki umyte i wydrążone nasionka. Paprykę pokroić w paseczki .Gotować z mięsem do miękkości,przyprawić solą, pieprzem magii w płynie dodać koncentratu do smaku tak żeby nie był ani za kwaśny ani za słodki .Bogracz ma być nie za rzadki i nie za gęsty .
Kluseczki śląskie:
Ugotować kilka ziemniaków, odcedzić przecisnąć przez praskę ostudzić wyrównać na gładko.Ziemniaki podzielić na 4 części jedną część wyjąc położyć na ziemniaki, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ma być równo z ziemniakami, dodać całe jajko wymieszać i kulać malutkie kluseczki dodać do bograczu zagotować kluseczki muszą wypłynąć na wierzch.