Składniki

1 kg. mięsa wołowego rozbeft lub antrykot lub inne wołowe

cebula

3 papryki czerwone

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki kminku mielonego

1 łyżeczka ostrej papryki

koncentrat pomidorowy

sól

pieprz

5 ziarenek ziela angielskiego

2 liście laurowe

Wykonanie:

Mięso umyć osuszyć pokroić w średnią kostkę wrzucić na rozgrzany olej z dodatkiem łyżki masła.Gdy mięso się przyrumieni dodajemy pokrojoną cebule w kostkę i posypujemy mięso suchymi paprykami ,mieszamy smażymy kilka minut i zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 2 godziny (zależy od mięsa czy jest miękkie)Do bograczu kroimy papryki umyte i wydrążone nasionka. Paprykę pokroić w paseczki .Gotować z mięsem do miękkości,przyprawić solą, pieprzem  magii w płynie dodać koncentratu do smaku  tak żeby nie był ani za kwaśny ani za słodki .Bogracz ma być nie za rzadki i nie za gęsty .

Kluseczki śląskie:

Ugotować kilka ziemniaków,  odcedzić przecisnąć przez praskę ostudzić wyrównać na gładko.Ziemniaki podzielić na 4 części  jedną część wyjąc położyć na ziemniaki, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ma być równo z ziemniakami,   dodać całe  jajko  wymieszać i kulać malutkie kluseczki  dodać do bograczu zagotować kluseczki muszą wypłynąć na wierzch.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *