Składniki:
1 kalafior
50 dag. mielonego mięsa
1/2 szklanki śmietany
30 dag. startego żółtego sera
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
tymianek
gałka muszkatołowa
pieprz
ostra papryka w proszku
olej do smażenia i natarcia szkła żaroodpornego
Wykonanie:
Kalafiora gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Odcedzamy, ale wywaru nie wylewamy. Mięso obsmażamy dodając tymianek, sól i paprykę według własnego smaku.Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy wywar z kalafiora i śmietanę. Wywaru ma być tyle, żeby rozrzedzić zasmażkę. Do powstałego sosu dodajemy połowę tartego sera i mieszamy do rozpuszczenia się sera. Do natartego olejem naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, następnie kalafiora i polewamy całość przygotowanym sosem .Wierzch posypujemy resztą sera. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze około 150 C. termoobieg.