Składniki:

 

3 jajka

1/3 szklanki cukru

1/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1czubata łyżka kakao

1 łyżka oleju

 

Wykonanie:

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej lub okrągłej (mniejszej) i piecz około 20 – 25 minut w temperaturze 170 C. do tzw. suchego patyczka.

Pianka:

1 puszka masy krówkowej 400 g. -może być inny smak

330 g. śmietanki 30%

18 g. żelatyny

40 ml. wody gorącej

Wykonanie:

 

Ubić śmietanę na sztywną pianę. Masę krówkową przelać do miski, w międzyczasie rozrobić żelatynę w gorącej wodzie. Masę najpierw lekko miksujemy, dodajemy schłodzoną żelatynę, nie przerywając miksowania, potem szybko dodajemy bitą śmietanę i szybciutko wykładamy na wcześniej upieczony biszkopt. Biszkopt jest lekko wilgotnawy, więc nie trzeba nic już z nim robić. Wsadzamy ciasto na do lodówki, by masa ładnie stężała, nie trzeba długo czekać. Przed podaniem można posypać gorzkim kakao

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *