Składniki:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1czubata łyżka kakao
1 łyżka oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej lub okrągłej (mniejszej) i piecz około 20 – 25 minut w temperaturze 170 C. do tzw. suchego patyczka.
Pianka:
1 puszka masy krówkowej 400 g. -może być inny smak
330 g. śmietanki 30%
18 g. żelatyny
40 ml. wody gorącej
Wykonanie:
Ubić śmietanę na sztywną pianę. Masę krówkową przelać do miski, w międzyczasie rozrobić żelatynę w gorącej wodzie. Masę najpierw lekko miksujemy, dodajemy schłodzoną żelatynę, nie przerywając miksowania, potem szybko dodajemy bitą śmietanę i szybciutko wykładamy na wcześniej upieczony biszkopt. Biszkopt jest lekko wilgotnawy, więc nie trzeba nic już z nim robić. Wsadzamy ciasto na do lodówki, by masa ładnie stężała, nie trzeba długo czekać. Przed podaniem można posypać gorzkim kakao