Składniki:
1i1/2 szklanki mąki
40 g.margaryny
4 żółtka
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, dodaj miękką margarynę, śmietanę i żółtka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Ciasto przełóż na stolnicę i dokładnie zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto zawiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy placek podsypując lekko mąką, żeby nie przykleiło się do stolnicy. Rozwałkowane ciasto potnij radełkiem na romby o wymiarach 3 x 8 cm. i w środku każdego romba zrób nacięcie. Każdy faworek przepleć przez otwór w środku i połóż na płaską blachę wysmarowaną margaryną. Piecz 8 -10 minut w 180.C. Ostudzone posyp cukrem pudrem.