Składniki:

 

1/2 kostki margaryny

1i1/2  szklanki mąki

1/3 szklanki cukru

150 g. twarogu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko

1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki

szczypta soli

cukier do obtaczania oponek

1 litr oleju do smażenia

 

Wykonanie:

 

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj miękką margarynę, jajko, spirytus i twaróg. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Masę przełóż na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 7-10 mm. Metalowymi obręczami lub szklanką i kieliszkiem wycinaj z ciasta oponki. Pozostałe ścinki i małe kółeczka zagnieć ponownie i powtórz czynność wałkowania i wycinania. W emaliowanym garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego partiami oponki i smaż z obu stron aż staną się rumiane. Usmażone oponki osączaj na papierowym ręczniku, a następnie obtaczaj w cukrze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *