Składniki:
1/2 kostki margaryny
1i1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
150 g. twarogu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka spirytusu lub czystej wódki
szczypta soli
cukier do obtaczania oponek
1 litr oleju do smażenia
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodaj miękką margarynę, jajko, spirytus i twaróg. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Masę przełóż na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 7-10 mm. Metalowymi obręczami lub szklanką i kieliszkiem wycinaj z ciasta oponki. Pozostałe ścinki i małe kółeczka zagnieć ponownie i powtórz czynność wałkowania i wycinania. W emaliowanym garnku rozgrzej olej. Wrzucaj do niego partiami oponki i smaż z obu stron aż staną się rumiane. Usmażone oponki osączaj na papierowym ręczniku, a następnie obtaczaj w cukrze.