SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PO CHIŃSKU

Składniki:

 

1 główka białej kapusty ( średniej wielkości

2 marchewki

4 ząbki czosnku

1/3 szklanki octu winnego lub zwykłego

1/2 szklanki oleju

1 łyżka soli

1 szklanka cukru

 

Wykonanie:

 

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Kapustę mieszamy z marchewką i przeciśniętym czosnkiem.

Zalewa:

zagotowujemy olej, ocet, cukier i sól aż do rozpuszczenia składników  Poszatkowaną kapustę z marchewką i czosnkiem zalewamy wrzącą zalewą , mieszamy i ugniatamy łyżką. Pozostawiamy do ostygnięcia i przykrytą odstawiamy do lodówki. Po godzinie jest już dobra ale najlepiej smakuje na drugi dzień  pasuje do ryb i dań z drobiu .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *