1 średnia główka kapusty
1 kg. mielonego mięsa
1 szklanka ryżu ugotowanego
3 jajka
2 cebule
2 kostki rosołowe rozpuścić w 2 szklankach wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
? szklanki oleju
natka pietruszki
bułka tarta
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól do smaku
2łyżeczki papryki mielonej słodkiej
? łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Kapustę pokrojoną w dość spore kawałki przesmażamy na oleju, następnie zalewamy bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy ,ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i paprykę mieloną. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, przesmażoną cebulką, jajkiem, bułką może być bułka tarta, natką pietruszki, dodać czosnek ,sól i pieprz. Uformować kotleciki, wkładamy do garnka z kapustą i dusimy 30 do 40 minut, podawać z ziemniakami lub ryżem ale i same dobrze smakują.