Składniki:
6 sztuk śledzi wymoczonych
5-6 jajek
majonez
Przyprawy:
czerwona słodka papryka
pietruszka
sól
pieprz
Sałatka pod śledzie:
3 ogórki kiszone lub konserwowe
1/2 kg.cebuli
majonez
ocet
sól
pieprz
cukier
Wykonanie sałatki:
Cebulę kroimy w drobne pół krążki. Zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu. Zostawiamy na około 15 minut. Cebulę wyciskamy, ogórki kroimy w półsłupki dodajemy puszkę osączonego groszku i majonez doprawiamy do smaku. Przygotowanie śledzi: Gotowe matiasy moczymy około 2 godzin w mleku. Odsączamy doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatkę układamy w kopczyki na półmisku. Na sałatce kładziemy ugotowane na twardo jajka (ścięte od spodu). Wokół jajek owijamy wcześniej przygotowane śledzie. Za pomocą szprycy dekorujemy jajka majonezem. Delikatnie obsypujemy słodką, czerwoną papryką i dekorujemy.