ŚLEDZ PO JAPOŃSKU

Składniki:

 

6 sztuk śledzi wymoczonych

5-6 jajek

majonez

Przyprawy:

czerwona słodka papryka

pietruszka

sól

pieprz

Sałatka pod śledzie:

3 ogórki kiszone lub konserwowe

1/2 kg.cebuli

majonez

ocet

sól

pieprz

cukier

 

Wykonanie sałatki:

Cebulę kroimy w drobne pół krążki. Zalewamy wrzątkiem, solimy, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę octu. Zostawiamy na około 15 minut. Cebulę wyciskamy, ogórki kroimy w półsłupki dodajemy puszkę osączonego groszku i majonez doprawiamy do smaku. Przygotowanie śledzi: Gotowe matiasy moczymy około 2 godzin w mleku. Odsączamy doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatkę układamy w kopczyki na półmisku. Na sałatce kładziemy ugotowane na twardo jajka (ścięte od spodu). Wokół jajek owijamy wcześniej przygotowane śledzie. Za pomocą szprycy dekorujemy jajka majonezem. Delikatnie obsypujemy słodką, czerwoną papryką i dekorujemy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *