Składniki:
5 kg. papryki
czosnek
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
marchew w plasterkach
olej lub oliwa
Zalewa:
5 szklanek wody
1/2 litra octu 10%
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki soli
Wykonanie:
Składniki zalewy łączymy w garnku, zagotowujemy. Studzimy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, białych błonek. Każdą połówkę przekrawamy na 3-4 części. Myjemy, osuszamy na sicie. Do wyparzonych słoików wkładamy paprykę, 1- 2 ząbki czosnku, 1- 2 liście laurowe, parę ziarenek gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 plasterki marchewki. Wlewamy zalewę. Do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 5 – 6 minut od zagotowania. Stawiamy je na ściereczce do góry dnem aby dobrze się zamknęły. Pozostawiamy do ostygnięcia.