Składniki:

 

5 kg. papryki

czosnek

ziele angielskie

liść laurowy

gorczyca

marchew w plasterkach

olej lub oliwa

Zalewa:

5 szklanek wody

1/2 litra octu 10%

1 szklanka cukru

2 płaskie łyżki soli

Wykonanie:

Składniki zalewy łączymy w garnku, zagotowujemy. Studzimy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, białych błonek. Każdą połówkę przekrawamy na 3-4 części. Myjemy, osuszamy na sicie. Do wyparzonych słoików wkładamy paprykę, 1- 2 ząbki czosnku, 1- 2 liście laurowe, parę ziarenek gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 plasterki marchewki. Wlewamy zalewę. Do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 5 – 6 minut od zagotowania. Stawiamy je na ściereczce do góry dnem aby dobrze się zamknęły. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *