Składniki :

Klopsiki:

1i1/2 kg. mielonego

2 cebule

sól

pieprz

wegeta

5 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

2 ząbki czosnku

mleko

2 jajka

garść natki pietruszki

bułka tarta

Składniki na sos:

2 szklanki wody

? szklani oleju

3- 4 łyżki octu 10%

2 -3 łyżki cukru

4 -5 cebul

1 słoik papryki konserwowej( kolorowej)

1słoik ogórków konserwowych

przecier pomidorowy

2 -3łyżki keczup pikantny

4 łyżki natki pietruszki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Klopsiki:

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, natkę pietruszki, jajka, doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki 2 cm. jeśli mięso jest zbyt luźne dodać bułkę tartą.  Klopsiki usmażyć. Paprykę ,cebulę ,ogórki pokroić w piórka. Paprykę, cebulę i ogórki lekko podsmażyć. Wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i wegetą. Na koniec dodać przecier pomidorowy, keczup i dokładnie wymieszać, dolać wody. Zalać klopsiki odstawić najlepiej na 24 godziny. Danie smaczne i nadające się na wszelkie okazje.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *