Składniki :
Klopsiki:
1i1/2 kg. mielonego
2 cebule
sól
pieprz
wegeta
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 ząbki czosnku
mleko
2 jajka
garść natki pietruszki
bułka tarta
Składniki na sos:
2 szklanki wody
? szklani oleju
3- 4 łyżki octu 10%
2 -3 łyżki cukru
4 -5 cebul
1 słoik papryki konserwowej( kolorowej)
1słoik ogórków konserwowych
przecier pomidorowy
2 -3łyżki keczup pikantny
4 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Klopsiki:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na oleju. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, natkę pietruszki, jajka, doprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki 2 cm. jeśli mięso jest zbyt luźne dodać bułkę tartą. Klopsiki usmażyć. Paprykę ,cebulę ,ogórki pokroić w piórka. Paprykę, cebulę i ogórki lekko podsmażyć. Wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i wegetą. Na koniec dodać przecier pomidorowy, keczup i dokładnie wymieszać, dolać wody. Zalać klopsiki odstawić najlepiej na 24 godziny. Danie smaczne i nadające się na wszelkie okazje.