Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru brązowego (może być brązowy cukier puder)
5 średnich jajek
1 opakowanie masła
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg. truskawek i 1/2 kg. jabłek
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, żółtka, cukier, jogurt, miękkie masło i proszek do pieczenia posiekać i zagnieść. Ciasto powinno bardzo łatwo odchodzić od ręki jeśli tak nie jest, dodać mąki. Gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę.Truskawki opłukać, wy szypułkować i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wydrążyć i także pokroić. Truskawki i jabłka włożyć do miski, wsypać opakowanie galaretki, wymieszać. Wyjęte z zamrażalnika ciasto podzielić na pół. Jedną częścią wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Na ciasto wyłożyć owoce, a wierzch udekorować pozostałą częścią ciasta: można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować, pociąć w paski i poukładać.Ciasto piec w 180 C przez 40-60 minut w zależności od piekarnika