Składniki:
3,5 – 4 szklanki mąki
2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów
4 jajka
? szklanki cukru
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
100 g masła
340 g. jogurtu naturalnego
1 kg. brzoskwiń
? szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru i 40 g. jogurtu zrobić rozczyn. Poczekać aż urośnie.Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami. Jajka utrzeć na puszystą masę. Masło roztopić. Do mąki dodać masło letnie, jajka i jogurt oraz rozczyn. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto ma luźną konsystencje. Przygotować prostokątną formę o wymiarach około 25 x 35 cm. wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Brzoskwinie pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na wierzchu ciasta.Piecz około 60 minut w temperaturze 180 C. Po przestudzeniu polać lukrem (cukier puder z sokiem z cytryny) utrzeć i polać ciasto.