Składniki:
2 litry mleka 3,2%
laska wanilii
500 ml. kwaśnej śmietany 18%
6 jaj
250 g. miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie
Wykonanie:
Bakalie namoczyć w wodzie i rumie, osuszyć, pokroić nie za drobno.
Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewać jajka roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem.
Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować według swojego uznania