Składniki:
3i ? szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
? łyżeczki soli
4 łyżeczki cynamonu
? łyżeczki goździków
? łyżeczki ziela angielskiego
1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka miodu
1 i ? szklanki cukru
? szklanki brązowego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
? szklanki świeżego soku z pomarańczy
? szklanki wódki lub whisky
? szklanki płatków migdałowych
powidła śliwkowe lub budyń waniliowy
Wykonanie:
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zrobić dołek i dodać olej, miód, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kawę, sok z pomarańczy oraz alkohol.
Używając miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.Dwie formy keksową wypełnić do połowy ciastem. Piecz 40 – 50 minut w temperaturze 175C. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy.Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce. Po całkowitym wystygnięciu przekroić ciasto na trzy części i przełożyć