Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Masa:
70 dag. truskawek
serek waniliowy homogenizowany(45 dag.)
jogurt truskawkowy (35 dag.)
4 łyżki cukru pudru
3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij. Wsyp cukier, ubijając, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj przesiane mąki z proszkiem i olej wymieszaj ciasto wlej natłuszczonej, posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 26 cm. piecz 30 minut w 170C. Ostudź.
Masa:
Truskawki umyj, usuń szypułki, pół kg. zmiksuj. Dodaj serki, jogurt i cukier puder, połącz. Dwie galaretki rozpuść w półtorej szklanki wody .Gdy zaczną tężeć, dodaj do masy, połącz. Wylej na ciasto, wstaw do lodówki do stężenia, Na masie ułóż połówki pozostałych truskawek .Trzecią galaretkę rozpuść wg. przepisu na opakowaniu .Gdy stężeje, wylej na ciasto. Wstaw na noc do lodówki.