TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY

Składniki:

 

150 g. maślanych herbatników

2 łyżki mleka

80 g. masła

Krem I:

3 płaty żelatyny

250 ml. śmietany kremówki

3 żółtka

70 g. cukru pudru

200 g. czekolady

50 ml. brandy

Krem II:

2 łyżki kawy mielonej

200 ml. śmietany kremówki

200 g. jogurtu naturalnego

100 g. cukru pudru

1 cukier wanilinowy

6 płatów żelatyny

Dekoracja:

biszkopty

ziarna kawy

czekolada

 

Wykonanie:

 

Herbatniki pokruszyć, nasączyć mlekiem, zagnieść z masłem na zwartą masę. Wylepić nią dno tortownicy (średnicy 24 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.

Zrobić krem czekoladowy:

Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, by napęczniała. Żółtka z cukrem ubić w gorącej kąpieli wodnej. Dodać odciśniętą żelatynę i poczekać, aż się rozpuści. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, brandy i ubitą na sztywno śmietanę. Krem rozsmarować na korpusie z herbatników i wstawić  do lodówki do stężenia.

Przygotować krem kawowy:

Zagotować śmietanę z kawą i wstawić na noc do lodówki. Potem ubić ją, dodając jogurt, cukier puder i wanilinowy. Namoczyć żelatynę w 80 ml. wody. Gdy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając namałym ogniu. Połączyć z kremem. Krem rozsmarować na czekoladowej warstwie, odstawić  do stężenia. Boki tortu oblepić biszkoptami, wierzch udekorować ziarnami kawy, wiórkami czekolady.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *