Składniki:
200g. mąki
szczypta soli
1 jajko
140 g. masła
2 szalotki
180 g. bekonu (plastry
Nadzienie:
4 jajka
400 ml śmietany kremówki
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
świeże zioła do dekoracji
tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Mąkę z solą przesiać na stolnicę, dodać jajko i 120 g. masła pokrojonego w kawałki. Szybko zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Szalotkę posiekać. Rozgrzać w rondelku resztę masła i obsmażyć na nim bekon. Wyjąć bekon, a na wysmażonym tłuszczu podsmażyć szalotkę. Jajka ubić ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na cienkie, okrągłe placki. Dwie formy jak na tartę wysmarować tłuszczem, wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, by ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C. Na podpieczonych ciastach rozłożyć szalotkę i część wysmażonego bekonu. Zalać śmietaną z jajkiem. Ciasta dopiekać około 20 minut w 220 C. Przykryć resztą bekonu i jeszcze chwilę podpiec. Tarty udekorować ziołami, podawać na ciepło.