KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki:

1główka młodej kapusty poszatkowana na większe kawałki

1 pęczek młodej włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera, por), wszystko, pokrojone w plasterki lub starte na tarce z dużymi oczkami

8 młodych ziemniaków

mięso lub kości schabowe do ugotowania bulionu

koperek

sól

pieprz

ziele angielskie

listek laurowy

zasmażka

Wykonanie:

Z mięsa lub kości wieprzowych włoszczyzny, listka laurowego i ziela angielskiego przygotować wywar. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, dodać poszatkowaną kapustę. Gotować razem kilka minut. Dorzucić posiekany koperek . Doprawić do smaku zrobić zasmażkę ze skwarkami i wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Podawać z pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *