Składniki:

 

 

4 pałki lub ćwiartki drobiowe

80 dag. ziemniaków pokrojonych w kostkę

2 małe marchewki

kawałek korzenia pietruszki

kawałek selera

kawałek pora (wszystko poszatkowane na tarce jarzynowej.

4 ogórki kiszone

1/2 szklanki kwasu ogórkowego

2-3 ząbki kiszonego czosnku

1/2 pęczka koperku

2 -3 listki lubczyku

1 kubek gęstej śmietany30%

1 liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

sól

pieprz mielony

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu aż będzie zupełnie miękkie  wyjąć, przestudzić, oddzielić mięso od kości. Do gorącego wywaru dodać ziemniaki, gdy będą miękkie dosypać posiekane warzywa, i chwilkę pogotować. Dodać obrane mięso, starte na tarce jarzynowej ogórki (razem ze skórką), posiekany czosnek i połowę koperku, ewentualnie dolać kwas ogórkowy albo trochę wody  zagotować, doprawić solą, pieprzem. Po zdjęciu z ognia zupę zabielić śmietaną, podawać posypaną resztą koperku i wkładką drobiową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *