Składniki:
50 dag. mielonego mięsa z kurczaka
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki
cebula
pietruszka
3 marchewki
1/2 selera
kawałek pora
mała śmietana 18%
2 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
pęczek koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i z porem kroimy w paski. gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym w 1 litrze wody do mięsa mielonego wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, kaszę mannę i startą na tarce cebulę., mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. formujemy małe kulki .Klopsiki wkładamy do gotujących się warzyw. chwilę gotujemy. doprawiamy. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do klopsików, mieszamy i zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek klopsiki najlepiej smakują z ryżem lub ziemniakami.