WARZYWNE PUREE NA DWA SPOSOBY

Składniki:

 

1 kg. ziemniaków

2 marchewki

zielony groszek z puszki

masło

kefir albo śmietana

sol

pieprz

szczypiorek albo por

marchewka

groszek do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Puree z ziemniaków i marchewki:

połowę obranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie razem z obranymi marchewkami. Osącz, utłucz z dodatkiem masła (łyżka) i kefiru (2-3 łyżki), przypraw do smaku pieprzem.

Puree z ziemniaków i groszku:

Resztę obranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie. Utłucz z dodatkiem masła i odrobiny kefiru, dodaj groszek, wymieszaj, przypraw. Z obydwu puree uformuj kopczyki, udekoruj.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *