Składniki:
4 kg. ogórków gruntowych
6 sztuk czerwonej papryki
2 sztuki cebuli
gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
koper najlepiej suszony
suszona papryka płatki
Zalewa:
3,5litra wody
0,8litra octu 10%
600 g. cukru białego
110 g. soli
Wykonanie:
Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Ogórki zalewać zimną zalewą. Ogórki umyć, pozostawić w skórach. Paprykę umyć, pokroić w paseczki, cebulę w krążki, dać do słoika. Wkładać ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę suszonych płatków papryki czerwonej, zalać zimną zalewą. Pasteryzować krótko gotując przez 5minut od chwili zagotowania (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjąć z garnka.