Składniki:

 

 

4 kg. ogórków gruntowych

6 sztuk czerwonej papryki

2 sztuki cebuli

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy

koper najlepiej suszony

suszona papryka płatki

Zalewa:

3,5litra wody

0,8litra octu 10%

600 g. cukru białego

110 g. soli

 

Wykonanie:

 

Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Ogórki zalewać zimną zalewą. Ogórki umyć, pozostawić w skórach. Paprykę umyć, pokroić w paseczki, cebulę w krążki, dać do słoika. Wkładać ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę suszonych płatków papryki czerwonej, zalać zimną zalewą. Pasteryzować krótko gotując przez 5minut od chwili zagotowania (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjąć z garnka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *