Składniki:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2i1/2 szklanki mąki
3 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1cukier waniliowy
brzoskwinie
olejek migdałowy
Wykonanie:
Brzoskwinie obrać ze skóry. Tortownice smarujemy tłuszczem wysypujemy bułką tartą lub mąką. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki mokre, do drugiej suche. do suchych składników wlewamy składniki mokre które wcześniej trzeba rozbełtać, a suche wymieszać. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, ciasto wylać do tortownicy, na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w mniejsze kawałki, lub plastry. Piecz około 40 minut w 180C.
Kruszonka:
1łyżka masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
olejek migdałowy
Wykonanie:
Składniki kruszonki zagnieść, dać do lodówki , aby była zimna, dać na ciasto przed pieczeniem .