CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
400 g. śliwek
250 g. mąki
100 ml. mleka
100 g masła lub margaryny
100 g cukru
2 jajka
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu + 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Miękkie masło utarłam z cukrem na puch. Kolejno dodawałam jajka oraz stopniowo dosypywałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec mleko. Ciasto wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę (22cm. średnicy). Wypestkowane śliwki pokroiłam w ćwiartki i ułożyłam dość gęsto na cieście. Całość oprószyłam cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piekłam 35-45 minut do suchego patyczka .Ostudziłam