SZYBKIE KRUCHE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki mąkę jajko, masło ,cukier, proszek do pieczenia zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Włożyć do zamrażalnika 1/4 ciasta na 30 minut, pozostałą część rozłożyć na kwadratowej blaszce o wymiarach 29x21cm. wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką, na to ułożyć umyte, wypestkowane i przekrojone na pół śliwki obtoczone w mące  skórkami do dołu. Na śliwki zetrzeć  zamrożoną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Piecz w piekarniku przez 30 minut w 175 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *