Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
13 dag. maki pszennej
13 dag. mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
25 dag. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka zmieszane z wodą, obie mąki przesiane, proszek do pieczenia, sól, oraz kakao. ciasto piecz około 30 minut w 180 C. ,po ostygnięciu przekroić na pół.
Masa:
1 litr śmietany 30%
4 śmietan-fiksy
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
1 paczka okrągłych biszkoptów
likier kawowy
Masa:
Śmietanę ubić ze śmietan-fiksami, oraz cukrem pudrem
Polewa:
2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka
5 kieliszków wódki
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Czekolady rozpuścić w rondelku dodać wódkę, cukier i mieszając zagotować. Ostudzić, upieczony placek przekroić na pół, wierzch 1 placka posmarować 1/2 masy śmietanowej, ułożyć nasączone likierem biszkopty, polać 1/2 polewy i wyłożyć resztę kremu, ułożyć drugi biszkopt, polać resztą masy czekoladowej .