Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

13 dag. maki pszennej

13 dag. mąki ziemniaczanej

6 łyżek wody

25 dag. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka zmieszane z wodą, obie mąki przesiane, proszek do pieczenia, sól, oraz kakao. ciasto piecz około 30 minut w 180 C. ,po ostygnięciu przekroić na pół.

Masa:

1 litr śmietany 30%

4 śmietan-fiksy

2 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

1 paczka okrągłych biszkoptów

likier kawowy

Masa:

Śmietanę ubić ze śmietan-fiksami, oraz cukrem pudrem

Polewa:

2 czekolady mleczne

1 czekolada gorzka

5 kieliszków wódki

1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Czekolady rozpuścić w rondelku dodać wódkę, cukier i mieszając zagotować. Ostudzić, upieczony placek przekroić na pół, wierzch 1 placka posmarować 1/2 masy śmietanowej, ułożyć nasączone likierem biszkopty, polać 1/2 polewy i wyłożyć resztę kremu, ułożyć drugi biszkopt, polać resztą masy czekoladowej .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *