Składniki:

 

4 czerstwe kajzerki

1/2 szklanki mleka

2 jajka

4 cebule

4-5 łyżek posiekanych świeżych ziół, natka, szczypiorek, tymianek, rozmaryn

5 dag. margaryny

25 dag. wędzonego boczku

bułka tarta

2 kostki rosołowe drobiowe

sól

pieprz

1  łyżka masła

Wykonanie:

 

Bułki pokroić w kromki, zalać gorącym mlekiem, posolić, popieprzyć, gdy mleko wsiąknie i przestygnie, wbić jajka,1 cebule obrać, posiekać, wymieszać z 2-3 łyżkami mieszanki ziołowej, zeszklić na margarynie. Dodać do bułek. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na tej samej patelni, 1/3 boczku dodać do bułek, resztę zostawić na patelni, masę dobrze wyrobić, jak trzeba zagęścić bułką tarta, uformować 8 knedli, ugotować w 2 litrach wody z 2 kostkami drobiowymi, wyjąc, osączyć. Masło dać do pozostałego boczku, dodać  posiekane cebule, i resztę ziół. Podsmaż razem, włóż knedle, podgrzej. podawać z kiszonym ogórkiem, polane tłuszczem z patelni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *