ŚWIĄTECZNE MAKÓWKI

Składniki:

1-1,5 litra mleka

5 dużych łyżek cukru

25 dag. maku (zmielonego na sucho)

2 małe pszenne bułeczki

15 dag. orzechów laskowych

5 -10 dag. orzechów włoskich

15 dag. rodzynek

Wykonanie:

Cukier wymieszać z mlekiem i zagotować, dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować, bułeczki pokroić na plastry, orzechy laskowe pokroić dość drobno, następnie poukładać warstwami w szklanej misce na przemian kawałki bułeczki z orzechami i rodzynkami i co warstwę przelać schłodzonym mlekiem z makiem. wszystko powinno mieć jeszcze dość mocną konsystencję (nie może w żadnym wypadku pływać. Pozostawić do następnego dnia. Jeśli makówki będą na następny dzień zbyt suche, można je delikatnie zmoczyć letnim mlekiem. Można je jeszcze udekorować rodzynkami i orzechami jak ktoś lubi można dodać olejku migdałowego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *