Składniki:

 

35 dag. mąki

1 dag. drożdży

1/2 łyżeczki cukru

szczypta soli

20 dag. margaryny

1żółtko

1 całe jajko

1puszka brzoskwiń

 

Wykonanie:

 

Cukier puder mąkę siekamy z margaryną, dodajemy cukier roztarty z drożdżami, siekamy, dodajemy resztę składników, zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na noc. Wałkujemy na grubośc5 mm.  Szklanką wykrawać kółka ,jak na pierogi, brzoskwinie dobrze osączamy, kroimy w plasterki, na każdy krążek nałożyć plasterek nie za cienki brzoskwini, zlepiać tylko brzegi ciasta tak aby brzoskwinia nie wypadła. Środek musi być nie sklejony. Pieczemy około20 minut w 180 C. Posypujemy cukrem pudrem jeszcze gorące.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *