Składniki:
Ciasto kruche
25 dag. margaryny
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
3-4 łyżki cukru
1/2 łyżeczka cynamonu
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 kisiel truskawkowy
Wykonanie:
Margarynę i przesianą mąkę, posiekać nożem. Dodać żółtka ,proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Białka ubić , wsypać cukier i kisiel zamieszać delikatnie. Na posmarowaną blachę i posypaną bułką tartą 24×37 wyłożyć 1 część ciasta. Rozłożyć masę z jabłek, na jabłka wyłożyć pianę, posypać startą na tarce drugą częścią ciasta. Piecz około 60 minut w 180C.