JABŁECZNIK Z PIANKĄ

Składniki:

 

Ciasto kruche

25 dag. margaryny

3 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa:

1 kg. jabłek

3-4 łyżki cukru

1/2 łyżeczka cynamonu

Pianka:

5 białek

1 szklanka cukru

1 kisiel truskawkowy

 

Wykonanie:

 

Margarynę i przesianą mąkę, posiekać nożem. Dodać żółtka ,proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Białka ubić , wsypać cukier i kisiel zamieszać delikatnie. Na posmarowaną blachę i posypaną bułką tartą 24×37 wyłożyć 1 część ciasta. Rozłożyć masę z jabłek, na jabłka wyłożyć pianę, posypać startą na tarce drugą częścią ciasta. Piecz około 60 minut w 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *