Składniki:

 

80dag. schabu

20 dag. śliwek bez pestek lub moreli

olej

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

1-2 łyżki mąki pszennej

przyprawa do wieprzowiny

sól

pieprz

Wykonanie:

Wzdłuż schabu ,przez środek zrobić szpikulcem otwór, włożyć do niego śliwki lub morele, lub do połowy śliwki, od drugiej połowy morele, po bokach spiąć otwory patyczkiem. Posolić, popieprzyć, posypać przyprawą, polać olejem. Zawinąć w folię aluminiową ,położyć na blaszkę i piecz w piekarniku 1 i 1/2 godziny. Po ostudzeniu pokroić w plastry. Z pozostałego wywaru zrobić sos z mąki i śmietanki. Mięso zalać sosem i podgrzać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *