Składniki:

2 budynie waniliowe, lub śmietankowe

3 szklanki mleka

1 kg. jabłek

3 szklanki mąki

2 łyżki soku z cytryny

1 jajko

2 żółtka

1 margaryna

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

Wykonanie:

Z mąki, margaryny, żółtek ,jajka, cukru, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części .Połowę  ciasta schłodzić, drugą połowę rozwałkować ,wyłożyć tortownice, budynie ugotować na mleku , jabłka obrać ,pokroić , skropić sokiem z cytryny, ułożyć na cieście zalać budyniem. Zetrzeć schłodzone ciasto na tarce na wierzch. Piecz około 45 minut w 200 C . Posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *